Groentecampagne

Het eten van groente is lekker en gezond! Het is dan ook een goede ontwikkeling dat we met elkaar meer verse groente eten dan een aantal jaar geleden. Toch vragen nog veel ouders zich af hoe ze hun kind genoeg groente kunnen laten eten. Met de themacampagne Groente… zet je tanden erin! helpen we kinderen én hun ouders om dagelijks meer groente te eten.

Begin januari 2021 zijn we in Zwartewaterland gestart met de themacampagne Groente...Zet je tanden er in. Er is een werkgroep gevormd van bewoners en professionals. Samen hebben we plannen gemaakt en zijn aan de slag gegaan met deze projecten: 

- Groentehapjes in 10 stapjes; 

Alle baby's in Zwartewaterland van 4 maanden krijgen in het vervolg bij het consultatiebureau een startpakketje over groentehapjes. Hier zitten handige tools in voor ouders waardoor het makkelijker wordt om groentehapjes te geven aan hun baby. Voor meer informatie: https://www.eetgroente.nl/tips-en-tools/0-1-jaar

- Voedingseducatieprogramma voor basisscholen; 

Basisscholen in Zwartewaterland krijgen nu elk jaar een voedingseducatieprogramma aangeboden. Bijvoorbeeld een supermarktsafari met de klas en een dietist. In kleine groepjes gaan leerlingen op zoek naar bijvoorbeeld een gezond tussendoortje of een gezonde maaltijd. 

- De Wortelmeter

In de week van de gezonde jeugd kunnen klassen deelnemen aan het project: De Wortelmeter. leerlingen nemen deze week in juni groente en fruit mee naar school en eten het op in de pauze. Hiermee verdienen ze punten voor de hele klas. Deze punten kunnen ze invullen op de grote wortelmeter poster. Hoe voller de wortelmeter, hoe meer kans de klas maakt op een Meet & Greet met Wendy Wortel en Koen Komkommer. 

- Groentetips van en voor ouders

In juni ‘21 hebben we ruim 60 tips verzamelend van ouders in Zwartewaterland over hoe zij hun 
kinderen voldoende groente geven. 10 van deze tips hebben we nagespeeld en gefilmd met 
studenten van de creatieve vakschool CIBAP. Deze filmpjes zullen in het najaar '21 gedeeld worden op www.samenzwartewaterland.nl. Uit sociaal onderzoek blijkt dat ouders wel weten dat groente eten belangrijk is voor hun kind(eren), maar dat ze niet goed weten hoe ze dat voor elkaar krijgen. Met de groentecampagne willen we ouders daarbij ondersteunen.

KLIK HIER voor alle 60 groentetips van ouders in Zwartewaterland

 

Heb je nog meer goede ideeen voor de groentecampagne? Of wil je graag meewerken? 

Het is heel erg waardevol als de jeugd zelf meedenkt. Maar zeker ook de ouders en organisaties/bedrijven.

Mail naar jogg@zwartewaterland.nl